EL CANT DE L'ALBÀ

lunes, 29 de octubre de 2012

Esta setmana l’A.C Falla la Vila de Sagunt ha dedicat la seua setmana cultural a l’art de les albaes. Han aprofitat l’ocasió per a recordar en Josep Gumbau González, ‘’l’escolà’’ qui fou fundador de la falla y el cantaor de la vila fins al final de la seua vida i la seua germana Maria Gumbau González qui l’acompanyava al cant.



L’albà es un cant típic de la cultura valenciana. Lalbà es contada pel cantaor o cantaors, que canten a capella i van acompanyats de la dolçaina i el tabal que reparteixen una tocata que caracteritza l’albà i amenitza el recorregut de un lloc a un altre. En ocasions els cantaors necessiten del versaor qui crea la poesia a cantar i la susurra als cantaors per a que la canten.

El cant d'albades es caracteritza per tenir una temàtica satírica i humorística. En uns inicis s’anomena així perquè les albaes són cantades a la matinà. Açò es deu a que les lletres solen ser crítiques a polítics, igual que les falles, i s’aprofita les altes hores de la matinà per a que no se n’adonaren fent-ho d’una forma divertida i entretinguda.  En l’actualitat l’albà canta a les falleres destacant com són, aficions, etc.

Del meu iaio m’agradaría destacar la gran imaginació que tenia ja que ell no duia l’albà escrita sinó que l’anava improvisant segons els detalls, que els amics y familiars de la persona que li anava a cantar, li deien. I o bé la cantava ell o se la deia a l’orelleta a ma tia.

1 comentario:

  1. Haces muy bien en recordar algo que forma parte de nuestro patrimonio. Yo creo que pocos compañeros tuyos lo conocen. Muy interesante. Yo sólo lo he visto interpretar en una ocasión.

    ResponderEliminar